Gaji RM1400, Tapi Berjaya Kumpul Duit Kahwin RM18,000 Setahun!

Walaupun ramai sudah berjimat tetapi tidak bejaya melakukannya dek kerana beberapa perkara mendesak. Namun baru-baru ini seorang pengguna Twitter telah barkongsi tip dan cara bagaimana dia mengampul duit kahwin sebanyak RM18 ribu hanya dalam masa setahun. Lelaki ini sebenarnya hanya menerima gaji kasar atau pendapatan hanya sekitar RM1,400 sahaja sebulan.Tidak dinafikan setiap pasangan yang mahu berkahwin, perlukan belanja besar untuk menjayakan sebuah majlis perkahwinan.

RM1400 itu secara kasar

yang aku dapat tiap-tiap bulan tetapi kadang kala ada sahaja dapat hanya RM1000, RM800 dan so on. Bila dah tak ada job siapa nak bagi duit kan?

Tapi bila nak kahwin hang kena juga push diri hang untuk cari duit hantaran dan sebagainya . Dan aku cuba kaut sebanyak mungkin job editing yang aku boleh buat pada satu masa bila time ada job. Aku tak memilih, job editing RM200 pun aku buat. Paling murah aku buat cuma RM50. Job student mana tah aku tak ingat.. siap kena paka AE (After Effect) lagi.

Duit Simpanan

Untuk duit simpanan aku buat 2 akaun bank, satu untuk aku belanja dan satu lagi untuk simpanan, untuk bank simpanan aku tinggalkan kad ATM dekat kampung. Bila setiap kali aku dapat payment aku akan ambik 20% sahaja untuk duit belanja. Dan selebih nya aku masukan dalam bank yang aku tak pegang kad ATM tu, Waktu aku kumpul duit aku memang macam tak berdunia dengan org. Aku tolok jauh jauh hiburan atau melapak yang boleh menghabis kan duit seprti air paip bocor…

Duduk Rumah Sewa 9 Orang

Aku duduk rumah sewa satu rumah 8 hingga 9 orang yang mana membuatkan kos duit sewa bulanan hang akan kurang. Tolak tepi sat keselesan gila babi tapi tak adalah sampai hang tak selesa lansung. aku duduk 8-9 org semua dgn member aku, so kami berpakat untuk kongsi duit dapur sorang rm10 ringgit dan masak. Sumpah aku cakap tiap hari lauk sama sahaja. nasi putih ayam potong masak sambal…kalau hang boring sikit masak lah telor. Itu sahaja kami makan asalkan kenyang…Itu pun belajar kat youtube. better lah dari nasi bujang kan?

Kalau hang buat cara ini duit makan hang akan safe banyak gila bulanan. gentle aku cakap duit makan bulanan aku kadang RM100 sahaja termasuk duit minyak moto, pakai motor lah jimat bnyak bend. Dan aku tak merokok, so aku tak payah nk fikir macam mana nk keluarkan bajet untuk rokok.

Setahun Berjaya Kumpul RM18,000

Yang ini depends on berapa hampa nak kumpul. Untuk aku nak dekat setahun. kalau hampa nak lagi banyak mula lah kumpul dari saat ini. Itu sahaja yg aku buat untuk kumpul duit kawen, kalau nak lebih lagi roger nnt aku tambah…aku doakan pada yg tengah struggle kumpul duit utk kawen agar urusan hang di permudahkan Aminn

Tips Barang Hantaran Duit Kenduri Kahwin

Benda yang paling penting sekli ialah BERBINCANG DGN PARTNER & FAMILY DIA BERBINCANG boleh menyenagkan bnyak urusan hg…aku bagi cth, kalau Family partner hg mntak hntaran 20k tapi hg tak mampu…Langkah yg pertama bukan luah rasa tak puas hati kt wasap atau insta story hg…itu tidak akan membantu… Bincang dgn depa berapa hg mampu nego elok elok…jaga bahasa, jaga hati org tua…kalau hg boleh hormat depa isnyaalah depa akan faham…. -The End-