Interview Gagal | Ini Beza Apa Aku Bawa Masa Interview

Ramai bertanya bagaimana abam nampak confident je masa interview. Oklah, sempena krismas ni aku nak share rahsia interview. Selain daripada  memiliki wajah rupa yg hensem, berikut adalah rahsia aku semasa interview :

1. Cuba compare apa yang awak bawak dengan ape yang aku bawak masa interview. Nampak beza tak?

2. RESUME & SIJIL is only 5% of what interview is all about. jadi jangan buang masa susun cantik-cantik ke apa. Buang semua sijil sukan silat taekwando tu. Letak sijil COMPETENCY, TRAINING, ISO, LEADERSHIP, COMMUNICATION. Resume pastikan kemas, padat & fokus kepada WORK EXPERIENCE.

3. SHOW WHAT YOU ARE CAPABLE OF. Sebab itu la aku bawak contoh-contoh project, daily task, performance task ke interview. Interviewer bukan nak dengar kau cerita mulut je. Dengan bawa semua ni menunjukkan CONFIDENT, DATA & KAU MEMANG BUAT KERJA SELAMA NI.

4. JADI DIFFERENT CANDIDATE. Dengan buat cara ni, awak confirm jadi a better candidate then the rest. 99% candidate interview masih buat kaedah old school yg tak berkesan.

Do this, i guarantee you have 90% success

Finally, ada juga candidate yg tahu how to do good in interview. I am impressed bagaimana candidate ni present kerja yg dia buat.

1. Always remember. INTERVIEW IS NOT A QUESTION-ANSWER SESSION. Interview adalah sesi you SHOW YOUR CAPABILITIES. Ingat! Yang interview anda tu adalah BAKAL MAJIKAN ANDA A.K.A BAKAL BOS. Bos nak tengok ape?

2. 2 perkara untuk ditunjuk – WHAT HAVE YOU DONE & WHAT HAVE YOU ACHIEVE.

WHAT HAVE YOU DONE – Ini adalah experience kerja yg anda tulis dlm resume. Jangan cerita pasal WORK ROUTINE. Majikan dah tahu. Cerita HOW YOU DO YOUR WORK ROUTINE. Cuba tengok dlm gmbr ni, candidate ni tengah cerita macam mana dia handle kes accident, dia buat analisa, root cause analysis etc.

Contoh Masa aku interview orang

WHAT HAVE YOU ACHIEVE – Sepertimana dlm resume, sila tunjukkan apa yg anda pernah ACHIEVE, PROJECT PERNAH LEAD ETC. Candidate ni tunjukkan bagaimana Accident rate makin berkurang sepanjang dia bekerja.

3. ANDA BAWA APA PERGI INTERVIEW? 

Bawa photostate resume dan sebungkus sijil. Ingat sijil sukan boleh bagi anda peluang kerja ke? Bawalah contoh kerja, projek & performance chart mcm candidate ni bawa. Inilah yg penting.

3. SKILL KOMUNIKASI – Ramai yg ckp dia nervous bila nak interview. Sebenarnya anda nervous sebab FIKIR APA INTERVIEWER NAK TANYA, BETUL TAK?

Mulai pada hari ni. Jangan fikir mcm tu. Fikir MACAM MANA AKU NAK TUNJUKKAN CONTOH KERJA, PROJECT & ACHIEVEMENT. Anda tidak akan nervous dan anda tau inilah peluang nak tunjukkan kebolehan anda.

Credit : Wan Nasrul Muhaimin